Capitolul 21: Pe Străzile Tulcei …

1953. O stradă din Tulcea. Maria Covaliov era cu o prietenă, Eugenia “Jenny”, angajată la Sfatul Popular Raional, întorcându-se de la teatrul ambulant venind din Galaţi. Mircea era cu un prieten, Toma Jurea, contabil.

            Când a văzut-o pe Maria, a plăcut-o şi, cunoscând-o pe Jenny de la o petrecere, a “intrat în vorbă” cu ea. S-au cunoscut astfel şi s-au mai întâlnit de câteva ori, odată la  Cinematograful Popular (au stat pe acelaşi rând) şi apoi pe stradă (a condus-o până acasă). I-a dat Mariei impresia unui domn echilibrat.

            La finele anului 1953, Mircea a venit la casa familiei Covaliov, cu un buchet de flori în mână, împreună cu o subalternă de la moara comercială “Ştefan Gheorghiu”, Daria, verişoară de gradul al III-lea cu bunica mea [*]. În prezenţa Dariei, Evdochiei şi a lui tanti Maşa, Mircea a cerut-o în căsătorie pe Maria Vasilievna şi, în ciuda diferenţei de 15 ani între ei, ea a acceptat, iar mama ei a consimţit.

            S-au căsătorit la începutul anului 1954.

_________________________________________________________________________________

[*] = Daria, casieră la moara comercială, era fiica lui Ivan, fratele Nataliei, văr de gradul II cu Evdochia (fiul verişoarei primare a Anei Pavlov). S-a căsătorit de două ori, prima dată cu un rus, având o fiică, Olga, recăsătorindu-se ulterior cu un grec, Enache. Fiica ei, Olga, o fată retrasă, a studiat în particular, fiind dată la Liceul Mixt Tulcea, în jurul anului 1950.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea I: Soţi şi Părinţi și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Capitolul 21: Pe Străzile Tulcei …

 1. Alex(andra) zice:

  Am o intrebare.A existat o relatie sentimentala intre Toma Jurea si Eugenia?
  De ce Evdochia acceptase casatoria Mariei cu Mircea?

 2. Alex(andra) zice:

  Am o intrebare si o idee.
  1)Bunica Maria Covaliov mai canta ocazional melodii puternice,care subjuga sufletul omului sensibil si-l acapareaza pe vecie in mrejele auditive?
  2)De ce nu publici o fotografie actuala cu bunicuta ta?Eu ,cand ma gandesc la dansa,imi imaginez o tanara balaie plina de viata.Daca acum s-a schimbat brusc si ireversibil?

  • 1) Da: „Desteapta-te, romane!”, „Hora Unirii”, „Traiasca regele”, „Treceti batalioane romane Carpatii”, „La oglinda”, „La Marseillaise”, „Trandafir de la Moldova”, etc.
   2) Inca nu am ajuns la aceasta perioada din poveste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s