Capitolul XIII: Moara comercială “Ştefan Gheorghiu”

La 1945, Comitetul Naţional Românizare s-a transformat în Oficiul Naţional Colonizare Tulcea, bunicul meu devenind administrator general (5 octombrie 1945 – 31 iulie 1948). Găsind un serviciu mai bun, s-a angajat ca şef birou la Fabrica “Olivia” din Tulcea (1 septembrie – 31 octombrie 1948).

Din diverse motive, s-a relocat la întreprinderea de morărit [1] şi panificaţie [2] “Ştefan Gheorghiu” (1948 – 1958) [3], devenind şef al secţiei (1 noiembrie 1948 – 1 iunie 1951). După promovarea Şcolii de Perfecţionare Contabili de la Bucureşti, a fost angajat contabil – şef (1 iunie 1951 – 31 martie 1958), funcţie pe care o va ocupa până la destituirea datorată unor aspecte pe care vi le voi releva într-un capitol viitor.

„Moara comercială” (desen de Mihai Vişan-Miu) 

________________________________________________________________________________

1 = operaţie de măcinare a cerealelor.

2 = proces de transformare a făinei de grâu şi de secară în pâine, chifle, cornuri, etc. Cuvântul provine din francezul “panification”.

3 = Ștefan Gheorghiu (n.15 ianuarie 1879, Ploieşti, judeţul Prahova — d.19 martie 1914, București) a fost un militant socialist român, a cărui nume a fost purtat şi de Academia de Studii Politice din București (10 februarie 1946 – 22 decembrie 1989). Nu trebuie confundat cu maestrul violonist şi pedagog omonim (n. 23 martie 1926, Galați – d. 17 martie 2010).

P.S.: În carnetul de muncă a bunicului meu (completat post-factum, în 1965, de Bolovan Dumitru)m nu este precizat “salariul tarifar lunar” pentru toate funcţiile deţinute în perioada 1948 – 1958.  

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea a IV-a: Perioada Comunistă și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s