Capitolul 20: Un vis neîmplinit?

Anul 1951. După absolvirea liceului, bunica mea ar fi putut merge la facultate. Se încadra în tiparul “originii sănătoase” (etnie rusească, orfană de tată, vorbitoare de limbă rusă), făcând excepţie de “opreliştile burgheze” din partea bunicilor şi cariera militară a tatălui ei.

            Datorită talentul ei muzical, recunoscut de trei reprezentanţi ai U.F.D.R. [1] la o audiţie din cadrul liceului, ar fi putut merge la Facultatea de Teatru, lucru care ar fi presupus plecarea ei la Bucureşti. Evdochia s-a împotrivit, datorită unei prejudecăţi faţă de actori şi cântăreţi, apoi unor nevoi personale şi dorinţe proprii (operată de o infecţie la monturi [2], a făcut o cangrenă [3] nevindecabilă la picioare, paralizând ulterior din membrele inferioare). Maria a ascultat-o. A însemnat acest lucru un vis neîmplinit? Nu.

            În jurul anulu 1951, bunica mea s-a reîntâlnit cu Petre Niculescu, pe atunci şeful secţiei de învăţământ şi cultură a raionului Tulcea. Amabil, i-a făcut un mare favor fostei sale eleve, angajând-o drept secretară la secţia de învăţământ a Sfatului Popular (1 februarie – 31 august 1951), birou de care depindeau cadrele didactice. “Mi-a dat de lucru, dar şi ce mai lucru!”:

            O muncă la birou, neîncărcată dar făcută cu profesionalism, interesantă prin povestirile unor întâmplări neobişnuite schimbate între secretare (parcea cea mai frumoasă din meseria celor care umblă cu documentele, stând la birou). Unele “istorisiri” aveau loc “pe viu”, la birou, precum cea a colegei superstiţioase, a cărei viaţă era sub semnul temerii de ghinioane (nu deschidea umbrela în casă, nu mergea sub scări şi era panicată în zilele de 13 vineri). Cu tot credea mai tare în aceste superstiţii, cu atât ele se întâmplau. A fost dezvăţată cu greu de superstiţionalism.  

            În 1 septembrie 1951, Maria Covaliov a fost reîncadrată drept contabil la Întreprinderea Judeţeană de Gospodărie Comunală şi Locativă Tulcea, birou legat într-un fel tot de Sfatul Popular Raional. A lucrat sub această funcţie până la 18 decembrie 1953, după logodnă.

_________________________________________________________________________________

1 = acronim pentru Uniunea Femeilor Democrate din România. Înfiinţată pe 3 ianuarie 1948 ca o uniune a organizaţiilor feminine din ţară, U.F.D.R. avea ca obiectiv îmbunătăţirea nivelului de viaţă socială şi culturală a femeii, combaterea analfabetismului şi obţinerea de drepturi egale pentru femei şi bărbaţi, îmbunătăţirea vieţii femeilor din mediul rural.

2 = proeminenţă patologică a unui os sau a unei articulaţii, îndeosebi la degetul gros de la picior. Cuvântul provine din românescul “bont”, cu o etimologie necunoscută.

3 = distrugere sau putrezire a unei părţi din ţesuturile unui organism. Cuvântul provine din francezul “gangrène”, latinul “gangraena” şi italianul “cancrena”.

Menţiune istorică: În Uniunea Sovietică, pe 5 martie 1953, Iosif Stalin a murit în urma unui atac cerebral, funcţie de Scretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice fiind preluată de Nichita Hruşciov, iniţiatorul unei serii de reforme menite să “deztalinizeze” atât U.R.S.S. cât şi celelalte state ale blocului comunist.         

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Partea a III-a: Tinereţea și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Capitolul 20: Un vis neîmplinit?

  1. Alex(andra) zice:

    Maria Covaliov avea o voce de aur ca Edith Piaf?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s