Capitolul 19: Liceul Teoretic de Fete

30 decembrie 1947. Sub ameninţarea uciderii a 1000 de studenţi deţinuţi, făcută de Petru Groza, Regele Mihai I a semnat actul său de abdicare de la tron, în aceeaşi zi fiind proclamată Republica Populară Română, lucru care a marcat instaurarea deplină a regimului comunist în România.

            Pentru a şterge orice “rămăşiţă” instituţională a monarhiei, numele Liceului “Principesa Ileana” este schimbat în Liceul Teoretic de Fete. La puţin timp după aceea, ca urmare a reformei învăţământului (1948), acest liceu este desfiinţat, elevele continuându-şi studiile în cadrul Liceului de Băieţi “Principele Carol”, acesta devenind Liceul Mixt Tulcea. Iniţial, fetele învăţau dimineaţa, iar băieţii seara, dar această situaţie s-a schimbat, elevii învăţând în acelaşi timp. “Ce nebunie era!”, îşi aminteşte Maria.

            În ultimul an de liceu, o “bucurie” va “cădea” pe capul bunicii mele: nu pot să spun că ar fi un motiv de veselie faptul că profesoara de matematică pe care o dispreţuia (“Adolfiţa”) şi-a fracturat piciorul, însă înlocuirea ei cu un domn “mai blând” a fost un prilej de fericire. De asemenea, în al doilea an de liceu (1945), numirea doamnei Grigorescu în funcţia de director în locul doamnei Olga Berbec, născută Hreniuc, profesoară de limbă germană, a dus la înlocuirea ei, în clasa bunicii mele, pe motivul neputinţei de a-şi ţine toate orele datorită îndatoririlor ca director, cu un nou profesor, Petre Niculescu. Un dascăl amabil, blajin, domnul Niculescu nu le-a fost profesor până la terminarea liceului, devenind inspector şcolar şi fiind înlocuit de un altul (un profesor moderat care, în ochii bunicii mele, era foarte cumsecade, faţă de doamna Grigorescu).

 Totuşi, ţin să spun că Măndiţa Grigorescu a beneficiat de respectul şi admiraţia aproape tuturor seriilor de elevi pe care i-a avut, ştiind să dezvolte gustul pentru frumuseţea limbii şi literaturii române într-un timp în care marii scriitori români erau scoşi din programa şcolară. Licenţiată a Facultăţii din Iaşi (1927; elevă a lui Garabet Ibrăileanu), a fost o profesoară pentru care, timp de 30 de ani de predare la catedră (1928 – 1958), cele 50 de minute rezervate orei de curs nu erau suficiente, neavând timp să spună tot ce-şi propuse. De aceea, nu vreau să vă las cu o impresie proastă pentru profesoara care nu a fost un om rău, ci doar nu a avut tăria de a rezista “nebuniei războiului”.

Maria Covaliov a absolvit liceul în anul 1951, după ce a luat bursă an de an.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Partea a III-a: Tinereţea și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s