Capitolul 17: Naţionalizarea ce nu s-a întâmplat

1948. Sunt naţionalizare 6 întreprinderi (Fabrica de cherestea “Avramide-Cleper” şi “Elefterie Cuculas”, Fabrica de pielărie “Talpa”, Fabrica de făină şi ulei “Adrian Avramide”, Fabrica de paste făinoase “Gavrilă Efrimov”, Fabrica de conserve şi peşte “Praga”, Fabrica de ulei “Olivia”) şi zeci de case. Datorită sistematizării, unele imobile sunt demolate, iar unele străzi sunt întrerupte ori dispar complet.

            Casele Mariei Vladimirov şi Anei Vasiliev din centrul oraşului au fost naţionalizate. Oamenii aruncă din casele lor obiecte de natură religioasă (Biblii, cărţi de cântări, icoane), monarhică, liberal – ţărănistă, capitalistă, etc. (familia Covaliov este nevoită să arunce colecţia “Realitatea ilustrată”, un teanc de aproape un metru înălţime, strâns prin abonamentul lunar deschis de Vasile, cu referiri la situaţia politică interbelică şi familia regală). 

Şi totuşi, casa familiei Covaliov nu a fost naţionalizată complet, fiind ocupată de soldaţii ruşi numai bucătăria de vară (perioadă în care bunica mea stă acasă la tanti Maşa, pe strada Babadag, datorită temerilor Evdochiei faţă de militarii sovietici). Închiriază în continuare camere (în special familiei Golubov). Acest lucru se datorează “intervenţiei” a doi funcţionari de stat de origine rusă, prieteni ai dânsei, şi unui angajat de la prefectură, frate al pescăriţei faţă de care Evdochia a fost miloasă în vremuri mai bune pentru ea.  

Naţionalizarea nu a fost prevenită, ci întârziată, dar aplicată nu ca o măsură universală, ci particulară, şi nu a casei ori terenurilor aferente ci a bunurilor dintr-însa, în anul 1958.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea a III-a: Tinereţea și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s