Capitolul 15: Meditaţii cu Răileanu

Doamna Răileanu, soţia eminentului matematician Adam Răileanu (autorul manualului de geometrie pentru învăţământul liceal, directorul Liceului “Principele Carol” între 1935 – 1939, un om foarte scund ca statură, cocoşat), locuia aproape de Liceul “Principesa Ileana”, pe strada Vasile Lupu. Era în relaţii bune cu bunica mea, invitând-o adesea în casa ei.

“Hai la un ceai”, îi zicea într-o zi doamna Răileanu. Maria dă neîngăduitor din cap. “Nu? Atunci hai să facem la matematică”. “Nu, doamna Răileanu, vă rog, lăsaţi-mă, că matematica nu-i frumoasă…..”. “Nu-i frumoasă, dar e bună! Să nu o superi pe mama ta!”.

“Triunghiul este poligonul cu trei laturi. Are trei bisectoare, trei înălţimi, trei mediane şi trei mediatoare. După congruenţa laturilor, poate fi oarecare, isoscel şi echilateral. După măsura unghiurilor, poate fi ascuţitunghic, dreptunghic şi obtuzunghic. Suma unghiurilor dintr-un triunghi este de 180 de grade. Criteriile de congruenţă pentru două triunghiuri sunt: L.U.L. (latură-unghi-latură), U.L.U. (unghi-latură-unghi), L.L.L. (latură-latură-latură)”. 

P.S.: Fiica soţilor Răileanu, Emilia, căsătorită Mititelu, a devenit profesoară de fizică.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea a III-a: Tinereţea și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Capitolul 15: Meditaţii cu Răileanu

  1. Alex(andra) zice:

    Dar bunica Covaliov a ajuns contabila!Cum sa nu-i placa Matematica daca se ocupa doar cu aceasta la serviciu?

    • Una este adunarea si scaderea (chiar la ordinul a sute de mii) ori inmultirea si impartirea (mai rar folosite in contabilitate), altele sunt geometria si trigonometria ori ecuatiile de gradul 2!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s