Capitolul 13: Dependentă de Bursă

Bunica mea a început liceul în anul 1943, la Liceul de Fete “Principesa Ileana” [1]. Deoarece mama ei nu muncea, luând bani numai din chirii, Maria trebuia să înveţe foarte bine pentru a lua bursa [2], principalul venit al casei.Din acest motiv, ea trebuia să nu ia nici o medie semestrială mai mică de 7, la toate disciplinele.

            Majoritatea profesoarelor îi înţelegeau situaţia, însă nu îi acordau o trataţie specială. Totuşi, profesoara de matematică, Xenia Adolfov, o matematiciană briliantă dar o persoană maliţioasă, o persecuta datorită unor certuri cu familia ei [*], iar profesoara de limba şi literatura română, Măndiţa Grigorescu, născută Caraman, o nedreptăţea datorită originii ei ruseşti [**].

Profesoara de limba latină, Elena Dumanschi, era “protectoarea” bunicii (doamna Costinos, mama ei, cususe broderiile [3] Evdochiei) [***]. Soţul ei, domnul Dumanschi, a fost profesor de limbă germană la acelaşi liceu (până în 1944). Profesoara de limba franceză, Victoria Hariton, soţie de inginer, era rusoaică la origine [****], predând limba rusă după “reforma” învăţămâtului românesc pe modelul sovietic. 

Diriginta clasei era profesoara de istorie, Virginia Grădinaru, soţie de preot, mamă a doi băieţi. Profesoara de biologie (ştiinţe naturale), Rodica Teodorescu, căsătorită cu inginerul Leonte, era rudă prin alianţă cu bunica mea [*****], un dascăl blând; timp de un an, a fost înlocuită de Maria Pantelimon, o profesoară mai distantă, rece. Profesoara de geografie, Larisa Pop, soţie de inginer, era “ca o păpuşă scoasă din cutie” (elegantă în port, frumoasă ca facies).

Profesoara de lucru manual, Eugenia Flor, profesoară la Liceul Industrial, femeie în vârstă, soţie de avocat, mama unui militar, avea “un păr alb ca neaua care lucea ca argintul”; planşele date ca temă pentru acasă erau făcute de Evdochia, doamna Flor, dându-şi seama de acest lucru, scăzând  indulgentă nota Mariei cu un punct (de la 10, la 9). Profesoara de muzică, Niculina Moruzov, era directoare a Şcolii Primare Mixte nr. 2.

Profesorul de religie ortodoxă, preot în corpul armatei devenit pedagog, era un teolog cu har. După majoritatea orelor, la sunarea clopoţelului, elevele se mai foiau prin bancă, vrând să iasă în recreaţie, dar după ora de religie, rămâneau nemişcate, ca să mai audă ce avea de spus profesorul. Catedra lui a fost desfiinţată în 1945.

Alte materii erau fizica şi chimia. Bunica mea era scutită de educaţie fizică (sport), datorită problemelor cardiace (cu inima), stând în curte în timpul acestor ore (nu învăţa lecţiile de la alte materii pentru a nu-şi irita colegele).

Bunica mea s-a străduit timp de 8 ani să-şi câştige bursa. Niciodată nu a încercat să ia note prin alt mod decât cel corect. Lipsea de la şcoală cu ocazii rare, din motive de sănătate (febră) ori….. mersul la mormântul lui papa, în Lunea Morţilor……În memoria tatălui ei : “requiescat in pace” [4].

_________________________________________________________________________________

1 = înfiinţată în anul 1897 drept Şcoala Secundară Gradul I de Fete (cu durata de 4-5 ani), instituţia s-a transformat în Şcoala Secundară Gradul II, în 1919 (cu durata de 8 ani), redenumit Liceul “Principesa Ileana”, în 1927. A devenit Liceul Mixt în 1948 (prin fuziunea cu Liceul de Băieţi “Principele Carol”), Şcoala Medie de 10 Ani nr. 1 (1953 – 1957), Liceul “Spiru Haret” (1971) şi Colegiul Dobrogean “Spiru Haret” (1996) [“Istoria învăţământului tulcean de la începuturi până în anul 2007”, Mihai Albotă, “Liceul de Fete ‘Principesa Ileana’ Tulcea”, pag.114 – 116].

2 = alocaţie lunară acordată de stat unui elev sau unui student, pentru a-şi acoperi cheltuielile de întreţinere în timpul studiilor. Cuvântul provine din francezul “bourse”.

* = Doamna Adolfov, fiica surorii lui Efim Vladimirov, nu era în relaţii bune cu a doua soţie fratelui ei (Maria, născută Pavlov), aceast conflict având reverberaţii în educaţie faţă de Maria Covaliov. O scotea la tablă în mod special la probleme de matematică pe care nu ştia să le rezolve şi o trata într-un mod nepedagogic, aspru.

** = Doamna Grigorescu, soţie de militar (Nicolae Grigorescu), ar fi avut preferinţe pro-germane (deşi, ca orientare politică, era ţărănistă). Îi micşora notele Mariei Covaliov datorită “accentului rusesc” (deloc pronunţat) ori greşeli tolerabile (i-a dat nota 9 pentru o greşeală de două litere: a zis “scluptor” în loc de “sculptor”). A fost directoarea liceului între 1931 – 1933; 1937 – 1939; 1945 – 1948.

3 = cusătură decorativă efectuată în relief pe un material textil, cu fire din acelaşi material ori speciale. Cuvântul provine din francezul “broderie”.

*** = Doamna Dumanschi a excelat ca elev (şefă de promoţie a Şcolii Secundare de Fete, 1924; a Liceului “Principesa Ileana”, 1931); şi ca profesor (“Profesor Fruntaş”, 1959; Ordinul Muncii clasa a III-a, 1969) [“Oameni de seamă ai judeţului Tulcea”, Tulcea Library, “34. Costinos – Dumanschi Elena”, pag.6]

**** = Doamna Hariton era o vorbitoare excepţională de franceză dar (în anul întâi al venirii ei) avea dificultăţi în ceea ce privea limba română. Din acest motiv, a luat-o pe Maria Covaliov drept “interpret”, rolul ei fiind de a traduce cuvinte din rusă în română, pentru a face corespondenţă cu franceza (cu toate acestea, profesoara nu-i oferea un tratament special şi o evalua la limba franceză ca pe toate celelalte colege ale ei, cum era corect). A venit în locul unei profesoare evreice care nu acorda suficientă atenţie igienei personale (numită “nespălata”, purta aceeaşi pereche de încălţăminte zilnic, pe care nu o spăla, păstrând-o până la uzarea ei!).

***** = Doamna Teodorescu, născută în oraşul Alexandria, judeţul Teleorman, la 22 ianuarie 1913, era sora avocatului Dorel Teodorescu, căsătorit cu Maria Vladimirov, fiica Anastasiei, născută Pavlov. Locuia pe strada Mircea Vodă. Elevă şi profesor doctor de biologie a Liceului “Principesa Ileana”, lector universitar şi cercetător la Staţiunea de Cercetări Pişcicole Delta Dunării. A primit două distincţiii (“Ordinul Muncii, clasa a III-a”, “Merit ştiinţific, clasa a III-a”). [v. “Oameni de seamă ai judeţului Tulcea”, Tulcea Library, “89. Teodorescu – Leonte Rodica”, pag.17].

4 = latin pentru “odihnească-se în pace”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Partea a III-a: Tinereţea și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s