Capitolul 12: Casa cu chiria

Anii ’40. În Tulcea se face simţită prezenta militarilor germani. O stare de nelinişte, din partea ruşilor. Garizoana [1] impune familiei Covaliov găzduirea unor ofiţeri germani, cu diferite grade (de la sublocotentenţi la maiori), plătindu-le chiria în schimbul şederii.

Pe lângă ofiţerii germani, familia Covaliov a avut drept chiriaşi familia unui militar evreu la origine, refugiată din Polonia (1940 – 1948), pe Nadia şi fiica ei, Tamara, din Chişinău; familia Golubov, lipoveni refugiaţi din Vâlcov, Basarabia, cu două fiice, Xenia şi Tatiana „Alea” (1941 – 1964). În casă se vorbea româna, rusa, germana şi poloneza.

Situaţia economică a familiei Covaliov este şubredă. Solidară, Lucica rămâne în serviciul familiei, deşi îi este prezentată posibilitatea de a nu fi plătită (“N-avem bani să te plătim….”, “Lăsaţi, tanti Lidusea, că nu trebuie, aduc eu bani în casă!”). În final, serviciile ei drept servitoare au fost retribuite în îmbrăcăminte şi bijuterii. A ieşit din serviciul familiei după logodna (urmată de căsătorie) cu un inginer bucureştean, mutându-se împreună cu el în capitala ţării.

La 23 august 1942 începe Bătălia Stalingradului. 200.000 de morţi, din partea Armatei Române,  câte 400.000, din partea Armatelor Germane şi Ruse. Ivan Pavlov, psiholog, care n-a apucat aceste atrocităţi, spuse: “În esenţă, războiul este un mijloc sălbatec de rezolvare a unor probleme de viaţă, un mijloc nedemn pentru o naţiune umană”. 

__________________________________________________________________________________

1 = unitate sau ansamblu de unităţi şi de instituţii militare stabilite într-o localitate sau (în timp de război) într-un loc întărit pentru a-l apăra. Cuvântul provine din francezul “garnison”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Partea a III-a: Tinereţea și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s