Casa de pe strada Traian

Construită în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, de către soţii Ana şi Andrei Pavlov, pe un teren împrejmuit de un gard din lemn, casa de pe strada Traian era una mare, frumoasă din exterior şi interior. O cameră de primire, o sufragerie, un “dressing room”, două dormitoare, o cămară, o saună suedeză şi o bucătărie de vară……. asta era casa!

            În sufragerie se servea masa. Primul dormitor era al părinţilor, cu mobilier comandat la Galaţi, iar al doilea era al bunicii (împărţit cu bunica ei), cu mobilier fabricat de tâmplarul Ciumachenko. Sauna suedeză de lângă baie exista din considerente de igienă şi terapeutică, putând fi folosită exclusiv de “intimi” (şi nu de oaspeţi); a fost demolată după ce n-a mai funcţionat. Cămara era un depozit alimentar. Bucătăria de vară era pentru copt pâine şi cozonac. Grădina, cu flori şi pomi fructiferi, era întreţinută de un grădinar, angajat de la sera oraşului. Curtea împrejmuia casa din toate direcţiile, partea din spate (cu pomi fructiferi) fiind vândută în anul 1964.

“Schema casei” (schiţă de Tudor Vişan-Miu)

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea a II-a: Dosarul Tulcei și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s