Casa de pe strada Traian

Construită în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, de către soţii Ana şi Andrei Pavlov, pe un teren împrejmuit de un gard din lemn, casa de pe strada Traian era una mare, frumoasă din exterior şi interior. O cameră de primire, o sufragerie, un “dressing room”, două dormitoare, o cămară, o saună suedeză şi o bucătărie de vară……. asta era casa!

            În sufragerie se servea masa. Primul dormitor era al părinţilor, cu mobilier comandat la Galaţi, iar al doilea era al bunicii (împărţit cu bunica ei), cu mobilier fabricat de tâmplarul Ciumachenko. Sauna suedeză de lângă baie exista din considerente de igienă şi terapeutică, putând fi folosită exclusiv de “intimi” (şi nu de oaspeţi); a fost demolată după ce n-a mai funcţionat. Cămara era un depozit alimentar. Bucătăria de vară era pentru copt pâine şi cozonac. Grădina, cu flori şi pomi fructiferi, era întreţinută de un grădinar, angajat de la sera oraşului. Curtea împrejmuia casa din toate direcţiile, partea din spate (cu pomi fructiferi) fiind vândută în anul 1964.

“Schema casei” (schiţă de Tudor Vişan-Miu)

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Partea a II-a: Dosarul Tulcei și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s