Capitolul 9: Joc de noroc (în lipsă)

Anii ’40. Casa familiei Covaliov. Ceartă inter-părintească. Vasile ia două inele şi un colier din cutia de bijuterii a familiei, pentru a le amaneta şi să joace banii cumpăraţi la poker. Bijuteriile ar fi avut să fie moşnite de bunica mea. ”Cât de iubeşte copilul ăsta acum, atât de mult o să te urască în viitor pentru ce faci!”, îi spunea străbunica mea.

            Jocuri de noroc. Consum de alcool. Clipă singulară de nefidelitate. Cum se putea ca un tată iubitor, un om mărinimos, un militar disciplinat, să se preteze la aşa ceva? Motiv psiholog: stresul. Sublocotenent în rezerva Armatei Române, străbunicul meu nu este chemat pe front, datorită originii ruse. Teama de a fi arestat, familia rămânându-i singură, declanşează un comportament incompatibil cu această grijă: “refugierea” în jocurile de noroc, cheltuind banii soţiei şi solda [1] lunară. Acumulare de datorii. Neînţelegere din partea Evdochiei, preferarea companiei tovarăşilor de jocuri lipsite de noroc. Imposibilitatea aducerii mamei sale la Tulcea (datorită plecării ilegale din R.D.M., în anul 1918). Acumularea de păcate, vină şi sentimente negative. “Le e mai bine fără mine” (gând fatal)…..

__________________________________________________________________________________

1 = sumă de bani plătită militarilor şi personalului civil din armată. Cuvântul provine din francezul “solde”

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Cartea C: Istoria lui Vasile a Mariei Covaliov, Partea I: Copilăria și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.