Capitolul 8: Sună alarma….

Anul 1939: Invadarea Poloniei. Începutul celui de Al Doilea Război Mondial. 

Anul 1941. Începutul campaniei române împotriva Uniunii Sovietice.

Precedat de 1940. Tratatul de la Craiova obligă cetăţenii români de origine bulgară din Dobrogea să se restabilească în Cadrilater, iar cetăţenii bulgari din origine română să se stabilească în Dobrogea.

            Clasa a II-a primară. Alături de părinţii ei, bunica mea îşi conduse colega bulgăroaică spre vapor. Îşi i-a rămas bun şi îi face cu mâna, în timp ce pleacă….. “Ce dramă a fost atunci! Bulgarii au trebuit să-şi lase casele, pământurile…..”, iar asta din ambiţia ţarului Boris al III-lea de a “spăla” ruşinea înfrângeriilor tatălui său, Ferdinand I [1].

 

Reluăm: Anul 1941. Începutul campaniei române împotriva Uniunii Sovietice.

Precedată de 1940: Ultimatumul sovietic privind cedarea Basarabiei. Teritoriul pruto – nistrean este abandonat de Armata Română, fiind ocupat de Armata Roşie.

            Ismailul unde era mama lui Vasile, Maria, cade sub ocupaţie sovietică. Prin campania de dincolo de Prut (1941), teritoriul este eliberat. Stră-străbunica rămâne la Ismail.

           

Re-reluăm:  Anul 1941. Începutul campaniei române împotriva Uniunii Sovietice.

            Locuitorii Tulcei sunt supuşi “regimului alarmei”: construirea unui adăpost (familia Covaliov este nevoită să sape unul în mijlocul curţii, stricând aranjamentul floral) şi adăpostirea faţă de prepupusele bombardamente, anunţată de sunarea alarmei. Bombardarea primei case (în jurul anului 1942) a demonstrat necesitatea acestui program. 

__________________________________________________________________________________

1 = Al Doilea Război Balcanic, soldat cu pierderea Cadrilaterului, şi Primul Război Mondial, obligând la plata de imense despăgubiri.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea I: Copilăria și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Capitolul 8: Sună alarma….

  1. Alex(andra) zice:

    Saraca gradina cu flori a familiei rusesti Covaliov! 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s