Capitolul 5: În vizită la Ismail

Vasile mergea periodic să-şi revadă mama, la Ismail. Deşi plecase ilegal din Republica Democrată Moldovenească, în perioada interbelică, Basarabia aparţinea României, iar datorită acestui lucru nu mai era perceput ca “un fugar”, ci ca un “om al locului”, un cetăţean născut în zonă.

            De fiecare dată când avea ocazia, străbunicul meu se întorcea în oraşul său natal, pentru a o vizita pe femeia care i-a dat viaţă. Câteodată, o la şi pe bunica mea împreună cu el. El se deplasa din Tulcea la Ismail cu vaporul, pe Dunăre. Stră-străbunica vorbea şi în româneşte, şi-avea o rudă care locuia lângă casa ei, Matrona, comerciantă de brânză, lapte şi alte produse lactate în Dobrogea (inclusiv la Tulcea).

            După efectuarea unei astfel de vizite, Vasile a mers spre port. Pe drum, a fost urmărit de o vietate patrupedă, cu blană, codiţă şi limbă rozalie: un căţeluş de pe maidan [1]. Ajuns în port, străbunicul meu a realizat că nu putea scăpa de acest animal, ce un vroia să se despartă de el.

            Totuşi, personalul navei nu i-a dat voie să urce cu câinele la bord. Le-a explicat că nu putea scăpa de el. Marinarii au încercat să-l prindă, dar acesta a reuşit să-i păcălească şi să se urce în vapor. “Acum e pe vas. Îl mai prindem?”, întrebă un marinar. “Lăsaţi-l! N-am ce face, îl iau cu mine”, răspunse Vasile. A trecut noul companion peste Dunăre şi l-a adus acasă.

            Prima reacţie, a bunicii: de surprindere şi extaz faţă de ideea păstrării câinelui. A doua, a Evdochiei: de neîncântare (“Vasea, de ce-mi aduci maidanezul [2] acesta în casă?”), urmată de acceptare prin compromis. Străbunicul meu i-a pus câinelui numele de “Titi”.

            Titi l-a iubit tare mult pe străbunicul meu. Era primul care simţea când stăpânul se întorcea acasă, alergând în curte pentru a-l întâmpina. Într-adevăr, descendentul milenar al lupului îmblânzit este loial, iubitor şi prietenos, o fiinţă iubindu-şi stăpânul mai mult decât pe sine…..                   

_________________________________________________________________________________

1 = teren deschis, loc viran situt în interiorul sau la marginea unei localităţi. Cuvântul provine din turcescul “meydan”, “maydan”.

2 = denumire generică dată câinilor şi pisicilor fără stăpân. Cuvântul a fost obţinut prin derivare, adăugând cuvântului “maidan” sufixul “-ez”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Partea I: Copilăria și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Capitolul 5: În vizită la Ismail

  1. Alex(andra) zice:

    O,Titi,e superb!E foarte dragut.Cati anisori a trait?

  2. Alex(andra) zice:

    Titi seamana cu Vasile.Era foarte slab si plapand.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s