Capitolul iv: Antonio Cuchembell

Un personaj interesant din Tulcea era Antonio Cuchembell, tulceanul de origine italiană, omul fără nas. Circulau mai multe variante despre modul în care acesta şi-a pierdut organul de simţ olfactiv, cele mai multe poveşti având la bază relaţia sa cu o femeie şi neînţelegerea izbucnită astfel cu un alt bărbat.

            O variantă, cea mai probabilă, care-a circulat în rândul ‘populaţiei de taifas’ (aşa-numiţii “bârfitori”), este că Antonio a fost găsit făcând amor cu soţia unui bărbat chiar în casa acestuia, a fost prins în flagrant iar soţul, cuprins de furie, în încăierarea lor, i-a muşcat….. nasul.

            O altă versiune, mai puţin probabilă, susţinută probabil de cercul intim, este că Antonio iubea o femeie foarte frumoasă, necăsătorită, iar ea îi împărtăşea sentimentele, stârnind invidia unui individ care, într-o confruntare fizică, l-a desfigurat.

            Fireşte, nu putem şti chiar dacă realitatea este cea din poveste, deşi are cu siguranţă un sâmbure de adevăr, iar Cuchembell este un nume care, pentru mama mea ascultătoare de poveşti, are o rezonanţă la acelaşi nivel cu….. Pinocchio! [1], numai că păpuşa din lemn avea un nas în exces, nu în lipsă…..

_________________________________________________________________________________

1 = Pinnocchio este personajul principal al nuvelei “Aventurile lui Pinocchio” (1883), scrisă de Carlo Collodi. Sculptată de tâmplarul Geppetto dintr-un lemn găsit de Antonio, păpuşa din lemn doreşte să devină un băieţel adevărat. De-a lungul poveştii, până la împlinirea dorinţei sale de “zâna cea bună”, trece printr-o serie de peripţii iniţiatice (blingunsroman = “roman de formare”), brăzdate de acţiuni prosteşti, minciuni, poveşti fabricate şi exagerări ale realităţii.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Partea a II-a: Dosarul Tulcei și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s