Capitolul iv: Antonio Cuchembell

Un personaj interesant din Tulcea era Antonio Cuchembell, tulceanul de origine italiană, omul fără nas. Circulau mai multe variante despre modul în care acesta şi-a pierdut organul de simţ olfactiv, cele mai multe poveşti având la bază relaţia sa cu o femeie şi neînţelegerea izbucnită astfel cu un alt bărbat.

            O variantă, cea mai probabilă, care-a circulat în rândul ‘populaţiei de taifas’ (aşa-numiţii “bârfitori”), este că Antonio a fost găsit făcând amor cu soţia unui bărbat chiar în casa acestuia, a fost prins în flagrant iar soţul, cuprins de furie, în încăierarea lor, i-a muşcat….. nasul.

            O altă versiune, mai puţin probabilă, susţinută probabil de cercul intim, este că Antonio iubea o femeie foarte frumoasă, necăsătorită, iar ea îi împărtăşea sentimentele, stârnind invidia unui individ care, într-o confruntare fizică, l-a desfigurat.

            Fireşte, nu putem şti chiar dacă realitatea este cea din poveste, deşi are cu siguranţă un sâmbure de adevăr, iar Cuchembell este un nume care, pentru mama mea ascultătoare de poveşti, are o rezonanţă la acelaşi nivel cu….. Pinocchio! [1], numai că păpuşa din lemn avea un nas în exces, nu în lipsă…..

_________________________________________________________________________________

1 = Pinnocchio este personajul principal al nuvelei “Aventurile lui Pinocchio” (1883), scrisă de Carlo Collodi. Sculptată de tâmplarul Geppetto dintr-un lemn găsit de Antonio, păpuşa din lemn doreşte să devină un băieţel adevărat. De-a lungul poveştii, până la împlinirea dorinţei sale de “zâna cea bună”, trece printr-o serie de peripţii iniţiatice (blingunsroman = “roman de formare”), brăzdate de acţiuni prosteşti, minciuni, poveşti fabricate şi exagerări ale realităţii.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea a II-a: Dosarul Tulcei și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s