Capitolul iii: Industria Tulcei

În perioada interbelică, în oraşul Tulcea existau zeci de spaţii industriale şi comerciale, deţinute de “magnaţii” [1] oraşului.

Fabrici de cherestea (strada Isaccei nr.196) [2], pielărie (“Talpa”, strada Portului, nr.38) [3], frânghii (Efim Vladimirov, strada Griviţei ), ulei (Alexei Sezonov; “Olivia”, strada Portului, nr.27), făină şi ulei (Adrian Avramide, strada Isaccei, nr.176), paste făinoase (Gavrilă Efrimov, strada Babadag, nr.60-62), conserve de peşte şi mezeluri (Societatea “Praga”, strada Gloriei, nr.12), mori de vânt (Alexei Sezonov), brutării (Nedelcu, strada Bunavestire), băcănii (Pavlov, Cuculas), magazine cu articole de pescuit (Vladimirov, strada Babadag), etc.

Uleiniţa şi moara lui Sezonov au fost moştenite de fiul bătrânului (Petru, căsătorit cu Elena Vladimirov), împreună cu casa, moara din oraşul Babadag (ulterior defectată) şi alte terenuri agricole. Băcănia Cuculas era un spaţiu comercial premergător unui supermarket (“Avea de toate!”, spune bunica mea, în special produse aduse din Grecia: pepeni, portocale, mandarine, ulei de măsline, zahăr, făină, mezeluri, ouă, …..). Fabrica de frânghie a lui Efim Vladimirov produsea sfori, frânghii, parame [4], pânze şi plase pentru vase şi vapoare de pescuit, existând în paralel un magazin cu articole piscicole: undiţe, cârlige, nadă [5]. Conform testamentului, fabrica de funie a revenit fiului mijlociu (Andrei), magazinul cu articole de pescuit celui mai mare (Victor), iar casa a rămas soţiei (Maria Andreevna, născută Pavlov, mătuşa bunicii mele).

_________________________________________________________________________________

1 = mare proprietar de capital industrial şi financiar; (în epoca feudală): mare latifundiar maghiar sau polonez. Cuvântul provine din latinul “magnatus” (= om mare, important), germanul “Magnat”, francezul “magnat”.

2 = fabrica de cherestea a aparţinut co-proprietarilor Adrian Avramide şi Cleper, fiind cumpărată de Elefteriu Cuculas la un moment dat.

3 = fabrica de pielărie a fost înfiinţată în 1889 de fraţii Nicola şi Vasile Prodanof [“Tulcea… de ieri şi de azi”, Lidia Vişan, pag.14].

4 = sfoara este un fir lung obţinut din împlătirea/răsucirea mai multor fibre textile (in, cânepă, bumbac), folosit în special la legat (din neogrecul “sfóra”); frânghia/funia este mai groasă, fiind obţinută prin răsucirea mai multor fire (latinul “fimbria”/”funis”); parama este un cablu textil, metalic sau plastic (turcesul “parima”).

5 = hrană naturală sau imitaţie de hrană care se pune într-o unealtă de pescuit pentru a ademeni şi a prinde peştii sau alte animale; momeală (bulgarul “nada”).

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea a II-a: Dosarul Tulcei și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s