Capitolul ii: Ciuperca

“Ciuperca”…. acesta este un nume care trezeşte amintiri în memoria bunicii mele, şi nu numai de factură culinară (legată de mâncăruri de ciuperci), ci şi de natură hidrologică (şi distractivă). Mă refer la Lacul Ciuperca, situat în nord-estul oraşului, mai sus de strada Isaccei, separat de Braţul Tulcea al Dunării [1] printr-o fâşie de pământ. Ca orice întindere de apă stătătoare, acest lac îngheaţă (iarna, la temperaturi de sub 0 grade Celsius). La ce foloseşte unei localităţi un lac îngheţat? Ei bine, scopul nu mai este unul energetic (iarna, nu mai alimentează Uzina de Apă ori moara Avramide), ci este folosit în scopul unor activităţi recreative (patinajul).

            A fost odată pe strada Traian o patinatoare pasionată: bunica mea era! Cu o pereche de patine primită în dar de la mătuşile ei, Mărioara “aluneca” voit cu “încălţăminte specială” pe gheaţa din faţa casei (mama ei nu îi dădea voie să se îndepărteze) şi, contrar prevederilor stabilite de figura maternă, pe cea a lacului Ciuperca (mama ei nu ştia de prezenţa ei în acel loc).

            Pe timp de iarnă, având 7-9 ani, bunica mea patina adesea pe Lacul Ciuperca, în jur fiind şi alţi amatori ai acestui sport. Descurajarea a venit când, spărgându-se gheaţa, un băieţel a căzut în lac şi, cu toate că a ieşit din el, mama lui tare l-a pedepsit…..

            Datul cu sania nu era permis: înclinarea străzii va fi exploatată numai în viitor, de mama mea şi fratele ei. Bătăile cu bulgări erau, de asemenea, nepermise (bunica mea era o fire firavă). Mersul pe zăpadă îmbrăcată în haine groase era îngăduit încă de la 3 ani.

            Concluzia? Gheaţa să se topească primăvara, firn [2] să nu se facă pe plaiurile dobrogene şi, pe timp de iarnă, omătul să fie nea (pufoasă)!

__________________________________________________________________________________

1 = Izvorând din Munţii Pădurea Neagră la unirea a două râuri (Breg, Brigach) în dreptul oraşului Donaueschingen, fluviul Dunărea traversează 10 ţări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, România, Republica Moldova, Ucraina) şi 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad). Colectând majoritatea râurilor din România, Dunărea se desparte în două braţe în apropierea localităţii Pătlăgeanca (Tulcea şi Chilia). De acolo, Braţul Tulcea se varsă direct în Marea Neagră, iar Braţul Chilia se desparte în alte două braţe (Chilia, Sulina), care se varsă şi ele în mare.

2 = zăpadă granulară compactă, stare de tranziţie între zăpadă şi gheaţă, formată în regiunile polare şi montane ca rezultat al compactizării straturilor prin tasare. Cuvântul provine din germanul “Firm”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Partea a II-a: Dosarul Tulcei și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s