Capitolul X: Sumbra vestire a războiului

Al Doilea Râzboi Mondial a început la 1 septembrie 1939, prin invadarea Poloniei de către armatele Germaniei şi Uniunii Sovietice. În ciuda atragerii României în conflict pentru eliberarea Basarabiei (1940), Mircea a reuşit să scape de război, plătind o sumă bănească substanţială. Însă, în 1944, o întorsătură va schimba acest lucru.

            Pe 20 noiembrie 1940, România, Slovacia şi Ungaria se alăturaseră Axei. După Operaţiunea Barbarossa [1], Wehrmacht-ul [2] a reuşit să ducă războiul pe teritoriul rusesc. Totuşi, înverşunarea sovieticilor de a apăra fiecare parcelă din teritoriu, noroiul, apoi nămeţii şi frigul iernii îngreunând deplasarea forţelor terestre au oprit înaintarea armatei naziste. În cele din urmă, militarii nemţi au fost înfrânţi şi s-au retras în Germania.

            Pe 23 august 1944, cu acordul regelui Mihai, mareşalul Ion Antonescu a fost destituit din funcţie, arestat, iar România a părăsit războiul împotriva Uniunii Sovietice şi Naţiunilor Unite (S.U.A., Marea Britanie), alăturându-se trupelor Aliaţilor şi întoarcând armele împotriva Germaniei. Semnarea unui armistiţiu cu Naţiunile Unite pe 12 septembrie la Moscova a obligat România să participe la eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei de sub dominaţia nazistă.

Ca ostaş al neamului, bunicul meu a fost chemat la război (la 25 martie 1945). De data aceasta, nu mai exista scăpare. Deşi scăpase de Frontul de Est, Frontul de Vest îl aştepta cu braţele deschise, precum şi  regimentul 33 de infanterie.

Cea mai mare tragedie a fost că în aceeaşi zi (de “Bunavestire”) în care bunicul meu a primit însţiinţarea de recrutare, părinţii lui au primit vestea că sărmanul Ilie a murit pe Frontul Răsăritean ….. Oare îl aştepta acceaşi soartă şi pe Mircea? Unsprezece mii de oameni au murit (sau au fost răniţi material în luptă) în campania pe Frontul de Vest.

Nu putea fi Mircea Mitroi unul dintre ei?

“Cască de militar” (desen de Mihai Vişan-Miu) 

________________________________________________________________________________

1 = Numele operaţiunii de cucerire a teritoriului sovietic de către Germania Nazistă (22 iunie – 5 decembrie 1941), soldată cu o înfrângere strategică a forţelor Axei. A fost urmată de Operaţinea Rzhev (8 ianuarie 1942 – 31 martie 1943), împotriva oraşului Moscova şi a aşezărilor din arealul înconjurător, Stalingrad (23 august 1942 – 2 februarie 1943), prima victorie sovietică decisivă, precedând alte înfrângeri din partea Axei (1944).

2 = Numele forţelor Armate ale Germaniei naziste (1935 – 1945), compusă din armata terestre (Heer), flota militară (Kriegsmarine) şi aviaţia de război (Luftwaffe).

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Partea a III-a: Al Doilea Râzboi Mondial și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Capitolul X: Sumbra vestire a războiului

  1. Pingback: O fabrică, un pistol şi o pereche de pantofi | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s