Capitolul j: Haine pentru Doamna

Vasile Covaliov, militar, şi Evdochia Pavlov, burgheză, s-au întâlnit probabil pe străzile Tulcei. S-au cunoscut mai bine, s-au plăcit şi, în anul 1929, s-au căsătorit, în ciuda diferenţei cultice [*], Vasile mutându-se împreună cu soţia sa în casa familiei ei (alături de mama ei şi servitorii casei).

            Când a deschis lada cu zestre întâia dată, străbunicul meu a fost uimit de câtă rufărie a putut aduna o singură damă într-o tinereţe! Deşi provenea dintr-o familie în care “nu purta haine din fir de mătase”, Vasile a devenit ‘capul familiei’ şi “administratorul” resurselor financiare, vestimentare, alimentare, (i)mobiliare şi de bijuterii, aparţinând soţiei sale.            Ofiţer în rezerva Armatei Române [1], străbunicul meu era o persoană respectată în oraşul Tulcea. Avea o “rutină periodică” de mers prin magazine: adesea, îi cumpăra îmbrăcăminte aleasă soţiei sale, fie de la un negustor evreu tulcean aprovizionat de fabrici vestimentare extra – tulcene, fie din Galaţi. Cea mai frumoasă haină din garderoba [2] Evdochiei era o haină foarte elegantă de astrahan [3].

            ‘Comerciantul evreu’ a cărui magazin era frecventat de Vasile era un negustor foarte amabil. La primul contact vizual stabilit cu străbunicul meu în cadrul magazinului său, spunea: “O, domnule Covaliov, am o rochie de cea mai bună calitate pentru doamna!”. Mereu când era întrebat de respectabilul său client de un anumit articol vestimentar (de pildă, şoşonei pentru fiica sa, după 1932), iar el nu avea aşa ceva, zicea, parcă luat prin surprindere, agitat: “Mâine, nu… poimâine!, mă duc să iau cea mai bună marfă pentru fetiţa dumneavoastră”.

            Anticipând viitorul, vă voi spune că, după 1948 [4], acest negustor evreu a reuşit să plece din ţară, iar magazinul său a fost cumpărat de domnul Cudraţov. Acesta, căsătorit cu o femeie cumsecade (Nastia) dintr-o familie de negustori lipoveni, avea două fete (Liuba şi Emilia), aceasta din urmă căsătorindu-se cu un comerciant român. Familia Cudraţov locuia chiar pe strada Traian, vecini fiind cu familia Covaliov.

Un proverb românesc spune că “E rău când ajunge sărăcia în haine domneşti”. Totuşi, oratorul Cicero remarcă: “Adesea sub haine zdrenţăroase se ascunde o inimă de aur”. Pot costumul cu cravată ori blana de Astrahan să acopere trupul în care bate o astfel de inimă? Eu vă spun că da….

_______________________________________________________________

* Asemenea părinţilor şi surorilor ei, Evdochia Pavlov aparţinea comunităţii creştinilor după Evanghelie ruşi (molocani), iar Vasile Covaliov era, asemenea mamei sale, creştin – ortodox.  

1 = parte din armată care nu se află sub arme, formată din persoane care au satisfăcut serviciul militar şi care este solicitată numai în caz de război. Cuvântul provine din francezul “reserve”.

2 = totalitate a obiectelor de îmbrăcăminte ale unei persoane. Cuvântul provine din francezul “garderobe” şi din germanul “Garderobe”.

3 = blană cu părul mătăsos şi buclat, obţinută de la mieii de rasa caracul. Cuvântul provine din numele propriu “Astrahan” (oraş din Rusia, port fluvio – maritim pe cursul Volgăi cu industrie textilă şi a pielăriei, unde cresc astfel de miei).

4 = anul fondării statului Israel (14 mai 1948).

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Cartea A: Povestea Familiei Covaliov și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s