Capitolul g: În Basarabia

La dreapta râului Prut, a existat un teritoriu mărginit din cealaltă parte de Nistru care, de la Voievodatul Moldovei, a trecut sub domnia Ţaratului Rusiei (1812) şi, cu mici “intermitenţe româneşti”, a rămas separat de “patria mumă” (care o fi ea?).

Străbunicul meu, Vasile Mihailovici Covaliov, s-a născut în această regiune. El era rus, dar nu dansa cazacioc şi nici nu bea vodka. Oraşul natal se numea “Ismail”. Tatăl îi era Mihail iar mama Maria. Data e ceva mai dificil de stabilit: oscilez între 1 ianuarie 1898 şi 15 august 1897 [1].

Vasile provenea dintr-o familie cu posibilităţi financiare extrem de reduse: patriarhul familiei (Mihail Covaliov) murise pe când fiul său era foarte mic, iar mama muncea ca o slujnică la casa unei familii bogate. Un rus sărman a spus: “Sătulul nu crede flămândul”.  Asta e adevărat, dar nu înseamnă că nu-i va da o pâine!

__________________________________________________________________________

[1] = Deşi Vasile Covaliov îşi sărbătorea ziua de naştere de Sfântul Ierarh Vasile cel Mare (1 ianuarie), anul naşterii sale fiind în memoria bunicii mele ‘1898’, conform certificatului său de naştere, s-a născut la ’15 august 1897’. Singura explicaţie pentru această neconcordanţă este “dezinformarea” bunicii: tatăl ei nu-şi sărbătorea ziua naşterii la “15 august” deoarece era o sărbătoare legată de Maria (Adormirea Maicii Domnului). În privinţa anului, ce părinte nu ar dori să fie mai tânăr, iar soţia să-i pară mai bătrână? 🙂

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Cartea C: Istoria lui Vasile a Mariei Covaliov și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Capitolul g: În Basarabia

  1. Alex(andra) zice:

    Strabunicul tau e simpatic si arata ca un om bun.
    Nu au existat probleme pricinuite de diferenta de varsta dintre el si sotia sa ,Evdochia? 😕

Lasă un comentariu