Capitolul g: În Basarabia

La dreapta râului Prut, a existat un teritoriu mărginit din cealaltă parte de Nistru care, de la Voievodatul Moldovei, a trecut sub domnia Ţaratului Rusiei (1812) şi, cu mici “intermitenţe româneşti”, a rămas separat de “patria mumă” (care o fi ea?).

Străbunicul meu, Vasile Mihailovici Covaliov, s-a născut în această regiune. El era rus, dar nu dansa cazacioc şi nici nu bea vodka. Oraşul natal se numea “Ismail”. Tatăl îi era Mihail iar mama Maria. Data e ceva mai dificil de stabilit: oscilez între 1 ianuarie 1898 şi 15 august 1897 [1].

Vasile provenea dintr-o familie cu posibilităţi financiare extrem de reduse: patriarhul familiei (Mihail Covaliov) murise pe când fiul său era foarte mic, iar mama muncea ca o slujnică la casa unei familii bogate. Un rus sărman a spus: “Sătulul nu crede flămândul”.  Asta e adevărat, dar nu înseamnă că nu-i va da o pâine!

__________________________________________________________________________

[1] = Deşi Vasile Covaliov îşi sărbătorea ziua de naştere de Sfântul Ierarh Vasile cel Mare (1 ianuarie), anul naşterii sale fiind în memoria bunicii mele ‘1898’, conform certificatului său de naştere, s-a născut la ’15 august 1897’. Singura explicaţie pentru această neconcordanţă este “dezinformarea” bunicii: tatăl ei nu-şi sărbătorea ziua naşterii la “15 august” deoarece era o sărbătoare legată de Maria (Adormirea Maicii Domnului). În privinţa anului, ce părinte nu ar dori să fie mai tânăr, iar soţia să-i pară mai bătrână? 🙂

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Cartea C: Istoria lui Vasile a Mariei Covaliov și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Capitolul g: În Basarabia

  1. Alex(andra) zice:

    Strabunicul tau e simpatic si arata ca un om bun.
    Nu au existat probleme pricinuite de diferenta de varsta dintre el si sotia sa ,Evdochia? 😕

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s