Capitolul VII: Serviciul Militar

Bunicul meu a început liceul la 13 ani. După 8 ani în care a străbătut peste 30.000 de metri zilnic pentru a ajunge la oraşul Turnu Măgurele (şi încă 30.000 pentru a se întoarce acasă), Mircea a absolvit liceul, cu rezultate la fel de bune ca cele din şcoală.

            În anul 1937 [1], Mircea a fost incorporat în serviciul militar. Conform articolului 119 [2] al Constituţiei României din aceea perioadă [3], serviciul militar era obligatoriu. Cred că ştiţi cu toţii cum este în armată… sau cel puţin vă imaginaţi. Trebuie să te trezeşti devreme, să faci exerciţiile de dimineaţă – flotări, genuflexiuni şi abdomene; să alergi pe distanţe foarte mari, şi să execuţi felul de exerciţii care necesită efort fizic.

Mircea a satisfăcut serviciul miltar cu termen redus, în 1938*. Un an mai târziu, va izbucni indiscutabil cel mai oribil eveniment din istoria umanităţii – al Doilea Război Mondial [4]. A fost cândva un ofiţer în Regimul 1 Roşiori al Armatei Române, care a spus: “Armata este ultima carte pe care o joacă o naţiune”. La “masa beligeranţilor”, a fost mare cartofor, şi-a dus armata dincolo de graniţele ţării, până-n Siberia….. Numele lui era Ion Victor Antonescu, fiu de ofiţer, “Câinele Roşu”, Mareşal.

“Mircea în Armată” (desen de Mihai Vişan-Miu) 

________________________________________________________________________________

1 = Pentru România, anul 1937 a fost unul agitat pe plan politic: Partidul de extremă dreaptă “Totul pentru Ţară” a câştigat poziţia a treia în alegerile legislative (cu 66 de locuri în Parlament!!!). Guvernul Goga (numit la 20 decembrie 1937) a fost ultimul dinainte desfinţării partidelor politice din România şi a instaurării unui regim de autoritate personală a regelui Carol al II-lea (10 februarie 1938).

2 = “Tot românul, fără deosebire de origine etnică, de limbă sau religie, face parte din unul dintre elementele puterii armate, conform legilor. Puterea armată se compune din: armata activă cu cadrele ei permanente, rezerva ei şi miliţiile” (Articolul 119, Titlul V: Despre puterea armată, Constituţia de la 1923). Va fi înlocuit de: “Toţi cetăţenii români sunt datori a face parte din unul din elementele oştirei, conform legilor” (Articolul 88, Titlul V: Despre Oştire, Constituţia de la 1938)

3 = Constituţia de la 1923 a intrat în vigoare după “Marea Unire”, păstrând peste jumătate din prevederile celei precedente (din 138 de articole, 78 s-au păstrat de la Constituţia din 1866, adoptată în timpul Regelui Carol I). Va fi înlocuită pe termen scurt de Constituţia de la 1938, scrisă la ordinele regelui Carol al II-lea de juristul Istrate Micescu, intrată în vigoare în timpul regimului carlist dictatorial.

* Reducerea serviciului militar se făcea absolvenţilor a patru clase de liceu.

Constatare: Având în vedere faptul că în armată, înrolaţii puteau străbate 13 kilometri într-o zi (sau executau exerciţii care să reprezinte echivalentul efortului necesar pentru a străbate o astfel de distanţă), cred că sunteţi de acord cu mine că drumul către oraşul Turnu Măgurele a meritat.

4 = 1 septembrie 1939 – 2 septembrie 1945

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea a II-a: Tinereţea și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s