Capitolul VI: Munca pe Câmp

Mircea avea 11 ani când a terminat 4 clase primare în satul Ologi. Nu pot să concep cât de greu i-a fost să se înscrie la prima clasă de liceu în oraşul Turnu Măgurele, la aproximativ 13 kilometri de satul Secara.

În fiecare zi, Mircea a fost nevoit să străbată 13.000 de metrii pentru a ajunge la liceu, adică cu 10 kilometri mai mult decât trebuia să parcurgă când mergea la şcoală. Acest drum ar fi fost imposibil de parcurs fără carul cu boi. Dintre fraţii, Mircea a făcut cele mai multe studii: după el, au fost Ilie şi Ion, apoi Marin şi, ultimul, Ispas.

            Dar deoarece a fost cel mai bun din clasă în aceşti 4 ani de învăţământ primar, bunicul meu s-a bucurat de un avantaj: timp de 2 ani, a stat acasă. Dar să nu credeţi că aceste 24 de luni au însemnat o vacanţă pentru Mircea. Părinţii săi au fost împropriertăriţi de statul român cu 10 hectare [1] de teren agricol (echivalentul a unei suprafeţe de o zecime de kilometru pătrat), iar Mircea era nevoit să lucreze pe câmp împreună cu fraţii săi.

Familia Mitroi creştea tot felul de cereale – porumb, grâu, secară, orz, ovăz. Cred că ştiţi că agricultura este o muncă tare laborioasă [2] – legumele şi cerealele trebuie semănate, îngrijite, şi toamna, recoltate. Din acest motiv, munca agricolă era foarte grea, în special pentru cei mici – Mircea şi Ilie. Cu toată osteneala, bunicul meu a fost bucuros să-şi ajute familia în această perioadă.

Munca pe câmp nu este prea uşoară. Dar: “Munca e brăţară de aur”, “Munceşte astăzi ca să mănânci mâine”, “Cine nu munceşte la tinereţe, n-are la bătrâneţe”…..

„Cocean de porumb” (desen de Mihai Vişan-Miu) 

_______________________________________________________

1 = unitate de măsură pentru suprafeţe agrare, egală cu 100 de ari, 10.000 de metrii pătraţi sau 0,01 de kilometrii pătraţi. Cuvântul provine din francezul “hectare”.

2 = care cere multă muncă, care necesită încordare, efort şi osteneală.. Cuvântul provine din francezul “laborieux” şi latinul “laboriosus” (din “labor, – is” = muncă).

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea a II-a: Tinereţea și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s