Capitolul f: Un munte de trusouri

– Mamă, de ce este în casa noastră atâta “rufărie” de pat şi de masă?

– Draga mea, se numesc “trusouri” – sunt zestrea mea de doamnă. Adevărat, e foarte multă, şi asta poate-ţi place, dar mai bine n-ar fi fost…..

– De ce?

– Nu ar fi trebuit să fie toată partea mea de moştenire părintească. Însă, cum sora mea mai mare, “Nastea”, a murit timpuriu, iar cele mici, Daria şi Paşa, au murit chiar şi mai tinere, partea lor de trusouri a venit la mine, nu la tanti Maşa ori Anuşa. Asta pentru că ele erau deja măritate, iar eu îmi aşezam casa numai.

– Cum a murit tanti Nastea?

– Curioasă mai eşti, copilo!…… (strâmbă din nas)…… s-a stins acum câţiva ani; a murit în timpul ultimei naşteri. A avut şase copii, dar uite că pe ultimul nu l-a putut aduce pe lume fără să-şi dea viaţa…..  

– Sărmana tanti Nastea……

– Da, scumpo, ai dreptate. Acum, te rog să nu mă mai întrebi despre aceste lucruri, căci tare nu-mi place să-ţi spun lucruri triste…..

– Aşa voi face, mami!

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Cartea B: Cronica Familei Pavlov și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Capitolul f: Un munte de trusouri

 1. Alex(andra) zice:

  Si dupa promisiunea Mariei nu au mai avut loc „destainuiri”?

  • Alex(andra) zice:

   Cum te simti cand stii ca te vei intalni cu cei trei membrii „austalizati” de Craciun?

   • 1) Evdochia nu i-a povestit despre Daria, Pasa, Simion ori Nastea mai mult decat ce ai citit pana acum. „Promisiunea Mariei” a fost inserata literar pentru a evidentia acest lucru.
    2) Orice reunire de familie ma bucura, insa aceasta in mod special.

 2. Alex(andra) zice:

  2)Se vede 🙂 .
  Mircea si-a cunoscut vreodata socrii rusi?

 3. Alex(andra) zice:

  Ai spus ca postezi povestea despre intalnirea dintre bunica Maria Covaliov si al ei sot.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s