Capitolul e: Simion, “al doilea tată”

Mamă, ce s-a întâmplat cu unchiul Simion? De ce nu mai este, de ce nu l-am cunoscut?

– Tu eşti o fată tare iscoditoare…. În fine, îţi voi spune: Simion a fost singurul băiat al părinţilor mei, al doilea copil. “Senea” era bun la suflet, avea o inimă de aur. Avea în grijă băcăniile [1] familiei noastre. Noi, surorile sale, l-am iubit foarte mult, a fost pentru noi ca un “al doilea tată”, după moartea lui papa Andrei.

….. Of!….. (o lacrimă pe obrazul drept) a murit din cauza unei boli, cu vreo 2-3 ani înainte să te naşti. Cât l-am plâns…. (încă o lacrimă, pe obrazul stâng)…… mama l-a plâns de dimineaţa până seara…… noi, surorile, am suferit nespus…..

Nu te supăra pe mine, drăguţo, dar de asta aş fi vrut un băiat, să fie ca “Senea”. Acum nu regret deloc, că te am pe tine, şi mă bucur că Dumnezeu mi te-a dat şi n-a ascultat de ce-am vrut eu. Băiatul lui tanti Maşa, “Senea”….. nu-i ca fratele meu, chiar de poartă numele lui.

Ăsta-i adevărul, scumpete: “Moartea….. este inevitabilul sfârşit a tot ceea ce există” [2]….. (fetiţa începe să plângă iar mama o ia în braţe). 

________________________________________________________________________________

1 = prăvălie în care se vând diferite produse alimentare. Cuvântul a fost obţinut prin derivare, adăugând cuvântului “băcan” sufixul “-ie”.

2 = citat din “Anna Karenina”, Lev Tolstoi, 1877

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Cartea B: Cronica Familei Pavlov și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Capitolul e: Simion, “al doilea tată”

  1. Alex(andra) zice:

    Saracul Simion.
    Dar de ce Andrei Pavlov a murit atat de precoce?
    Avea o familie care il iubea,copii mult si minunati,iar sotia il plansese zilnic chiar si dupa ce murise demult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s