Capitolul c: Cine vrea, mută munţii

Revoluţia Rusă din 1917….. ce nenorocire a fost! Ţarul a abdicat, a fost instaurat comunismul, şi i-a urmat un război civil (25 octombrie 1917 – octombrie 1922): foamete, milioane de morţi, familii destrămate, daune irecuperabile.

Revoltele din luna februarie (conform stilului vechi; în luna martie, pe stilul nou), începute în capitala Petrograd, ca urmare a unei proaste aprovizionări, s-a extins pe cuprinsul întregului imperiu….. soldaţii trimişi să suprime revolta au dezertat, şi-au împuşcat ofiţerii şi chiar s-au alăturat revoltei. Când ţarul aflase de izbucnirea revoltei, a părăsit statul major pentru a se întoarce în capitală dar, oprit pe drum (la 280 kilometri de Petrograd), a aflat că toţi miniştrii săi demisionaseră iar regimul de elită, Volînski, se revoltase. Nu avea alternativă: din vagonul său (la 15 martie, S.N.), a abdicat. Ziua următoare, fratele său, Marele Duce Mihail, a refuzat să treia tronul (16 martie, S.N.). Ţarismul nu mai exista.

La conducerea Rusiei i-a succedat un guvern provizoriu, condus iniţial de un aristocrat liberal (Gheorghe Lvov), succedat de un socialist (Alexandr Kerenski), care nu a reuşit să se descurce cu problemele cărora trebuia să le facă Rusia, în contextul Primului Război Mondial. Astfel, a început revoluţia din octombrie (conform stilului vechi; în luna noiembrie, pe stilul nou).

Grupările militare conduse de Vladimir Ilici Lenin au înlăturat guvernul Kerenski, “Comitetul Revoluţionar Militar” condus de Lev Davidovici Troţki a preluat comanda garizoanei Petrograd, “Palatul de Iarnă” a fost ocupat. Bolşevicii au pus mâna pe putere. A fost instaurată “Dictatura proletariatului”. Iar principalul duşman al acestui regim era burghezia.

Familia ţarului a fost executată în iulie 1918, într-o pivniţă din Ekaterinburg, în munţii Urali, într-un mod sângeros şi barbar: Nicolae al II-lea a fost obligat să privească cum cele patru fiice ale sale, marile ducese de altădată – Olga, Tatiana, Maria şi Anastasia -, au fost….. dezonorate….. şi împuşcate de soldaţii ruşi. Apoi a urmat ţarul şi soţia sa.

Şi-apoi, un lung război civil, între albii monarhişti şi roşii comunişti….. bolşevicii au izbândit, şi-a fost instaurată Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (în 1922). Rusia a suferit pierderi atât de mari încât nu pot fi cuantificate în cuvinte, dar greul ce avea să vie pentru restul lumii nici nu se poate compara…. “Cine vrea, mută munţii”…. comunismul a trecut dincolo de Urali.

“Ushanka sovietică” (desen de Mihai Vişan-Miu)

________________________________________________________________________________

1 = numele pe care l-a purtat Sankt Petersburg între 1914 şi 1924. A fost fondat în 1703 de către ţarul Petru cel Mare ca o “fereastră către Europa”. Oraşul a fost, până în 1918, capitala Imperiului Rus. În timpul Primului Război Mondial a fost considerat ca având rezonanţă germană şi a fost rebotezat “Petrograd”, la iniţiativa lui Nicolae al II-lea, pe 31 august 1914.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Cartea B: Cronica Familei Pavlov și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Capitolul c: Cine vrea, mută munţii

 1. Alex(andra) zice:

  Ce hiene,ce animale.Cel mai mult mi-a placut partea in care fiicele tarului,ducele de altadata,au fost impuscate cu cruzime de soldati.
  Marmotel,cum te simti fiind un sfert rus?
  Nici macar nu esti blond.

 2. „Cel mai mult mi-a placut partea in care fiicele tarului,ducele de altadata,au fost impuscate cu cruzime de soldati” -> Bunica mea mereu plangea cand i se povestea acest lucru.

 3. Alex(andra) zice:

  Pentru ca si eu sunt o hiena .De aia rad la lucruri macabre,in loc sa incep a lacrima.

 4. Alex(andra) zice:

  Marmotel,te-a suparat exprimarea mea sadica? 😕 😦

  • Nu, dar mai bine ai fi avitat-o: a fost un moment cumplit, atat fizic cat si psiholog, pentru tarine si parintii lor.

   • Alex(andra) zice:

    Deci,poti sa-mi relatezi o intamplare cu caracter vesel?

   • La botezul surorii mele: Granny statea langa Mircea. Se aproprie bunica mea paterna langa Granny si ii spune: „Draga, nu te supara, dar o sa mai stau si eu langa el (referire la Mircea)” -> Lizica a avut o relatie buna fata de cuscrul ei.
    Aceeasi situatie pentru bunica mea materna fata de mama sotului ei (Lixandra): cand a venit in vizita la ei, a facut-o pe Evdochia sa rada o seara intreaga, in timp ce Mircea era plecat la Ploiesti!

 5. Alex(andra) zice:

  De ce bunicul matern s-a mutat la Tulcea?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s