Capitolul II: Amintiri din Copilărie

Titlul acestui capitol, dedicat unor păţanii din copilăria de bunicului meu, îşi împarte, într-adevăr, numele cu principala lucrare a scriitorului Ion Creangă – “Amintiri din copilărie” [1], de asemenea o lucrare memorialistică. Totuşi, eu vă voi rezuma în acest capitol o serie de întâmplări din “perioada inocenţei” pe care Creangă le povesteşte într-o întreagă carte, dedicată în totalitate acestei perioade a vieţii. Eu nu pot ocupa un întreg volum cu amintirile din copilăria lui Mircea Mitroi, dar am putut selecta nişte povestiri care merită relatate.

          O să încep prin a vă povesti despre Corbea – câinele de casă al familiei Mitroi. Acest patruped mare, cu blană neagră, ca un urs, era foarte prietenos cu Mircea. Interesant este cum se culca pe jos, punându-şi capul pe cele două labe din faţă, de fiecare dată când îl vedea pe bunicul meu. La fel de interesant este că acest câine ştia şi unde dormea Mircea. Camera bunicului meu avea un geam foarte spaţios, cu vedere la curtea casei. Într-o noapte, Mircea s-a trezit din somn, în jur de miezul nopţii, s-a sculat şi s-a dus la geam. Corbea l-a văzut, şi şi-a pus labele pe geam. Trezindu-se în faţa unui câine care bătea în largul geam, Mircea a strigat: “Aoleu, mamă! Mă mănâncă câinele!”. Unul din fraţii lui Mircea a venit lângă el şi i-a spus: “Mircea, nu vezi că e Corbea, câinele tău?”. Au ieşit amândoi din cameră, şi Corbea a venit lângă bunicul meu, care l-a mângâiat pe cap, iar acesta i-a lins mâna. Ce pot spune? Câinele este cu siguranţă cel mai credincios animal din lume. 

O altă întâmplare pe care Mircea mi-a relatat-o a fost cu lupul care a intrat în curtea casei lor. După cum bine ştiţi, un lup este cel mai mare duşman al unui sat. Satul Secara avea probleme cu un astfel de lup, care ucidea animalele lăsate în ţarc, după căderea nopţii. Ei bine, într-o astfel de noapte, lupul a venit în curtea casei lor, şi a prins una din cele două capre, care erau închise într-un ţarc de lemn. Acest lup a încercat să târască sărmanul animal în viile familiei. Mircea, fraţii şi părinţii lui au simţit acest lucru, şi au mers să prindă lupul. Ajutaţi de vecinii lor, familia Mitroi a mers pe urmele lupului, care mergea foarte încet, fiind îngreunat de captura sa. Sătenii au înconjurat lupul, şi au încercat să-l lovească cu armele pe care le aveau la îndemână. Lupul a fost omorât, dar capra sugrumată era, de asemenea, moartă.  Împreună cu vecinii, familia Mitroi a legat lupul de un băţ foarte lung şi l-au plimbat prin sat, pentru ca să vadă şi ceilalţi săteni că au scăpat de lup.

De poveste sunt duelurile dintre Ion şi Marin. Pe vremea aceea, recoltele de porumb ocupau cea mai mare parte din suprafaţa arabilă a ţării. După culegerea acestor cereale, întotdeauna rămânea, odată cu îndepărtarea ştiuletelui, partea nefolositoare, tulpina, numită “cocean” [2], care fie era arsă, fie folosită în alte ‘scopuri’….. Ca o joacă inofensivă, cei doi fraţi, Marin şi Ionel, se luptau cu două coceane de porumb, iar Mircea, fiind cel mai mic, servea ca arbitru între ei, şi le dirija ”bătălia”. Bunicul meu le oprea temporar duelul, strigând “stop!” când aceştia greşeau .

O istorisire mai puţin hazlie  este cum a căzut Marin din copac. Într-o zi frumoasă de primăvară, Mircea l-a văzut pe acesta suit într-un pom cu fructe, de unde culegea corcoduşele [3] – primele fructe coapte. După ce a cules îndeajuns de multe fructe, Marin a vrut să coboare din pom, însă a alunecat, şi a căzut jos, pe pământ. Norocul lui a fost că plouase mai devreme, iar solul umezit i-a ameliorat căderea. Marin nu a păţit nimic. Într-o altă zi, pe când era cu oile la păscut, a început să cadă grindină din cer şi, până Marin a ajuns acasă, vă imaginaţi ce suferinţe a avut de îndurat.

              Am lăsat la sfârşit relatarea modului în care Ispas îşi păcălea cumpărătorul. Fiind în oraşul Turnu Măgurele, Ispas avea în carul cu boi grâu vărsat pentru vânzare. În faţa cumpărătorului, Ispas trebuia să umple ocaua [4] cu grâu, şi să îl verse în baniţa [5] acestuia. Fiind foarte îndemânatic, Ispas umplea repede ocaua cu grâu, în timp ce număra fiecare oca răsturnată în baniţă. Când cumpărătorul nu se uita, Ispas încărca fundul ocăii cu grâu, care avea o capacitate de zeci de ori mai mică decăt ocaua, dar era socotită ca o oca întreagă. Astfel, Ispas îşi păcălea cumpărătorul (domnitorul Cuza l-ar fi pedepsit aspru [6], şi nici tatăl său nu s-ar fi lăsat mai prejos).

“Baniţa boierului” (desen de Mihai Vişan-Miu)

Ce de amintiri avea bunicul meu! Şi câte povestiri aş putea să vă mai spun! Dar să nu uităm că nu vă pot spune numai amintiri din copilărie (şi nici nu cunosc toate ce le-a trăit bunicul meu în satul Secara). Şi-atunci, pentru a progresa în cealaltă parte a cărţii, om trece la “momentele iniţiatice” premergătoare adolescenţei. Căci, bine exclamă bunicul: “Doamne! Câte întâmplări am trăit în viaţa mea!”.

_____________________________________________________________________

1 = lucrare autobiografică publicată în 1892 care urmareşte perioada dintre copilăria lui “Nică Oşlobanu” (Ion Creangă) în satul Humuleşti, Moldova, până la pregătirea pentru intrarea în rândul preoţimii ortodoxe în centrele urbane Fălticeni şi Iaşi.

2 = tulpină a porumbului şi a altor plante, folosită ca nutreţ. Mai poate avea şi alt sens: partea rămasă din ştiulete după îndepărtarea păşunilor şi a boabelor, folosită drept combustibil. Cuvântul provine din bulgarul “kočan” şi sârbul “kočanj”.

3 = fructă a corcoduşului, de formă sferică, comestibilă, dulce-acrişoară, de culoare galbenă, vânătă sau roşie. Etimologia acestui cuvânt este necunoscută.

4 = vas cu care se măsoară cantitatea de marfă. Cuvântul provine din turcescul “okka”.

5 = vas special făcut din doage, pentru a măsura cerealele. Cuvântul provine din bulgarul “banica”.

6 = Alexandru Ioan Cuza (n.20 martie 1820, Bârlad, Moldova – d.15 mai 1873, Heidelberg, Germania), domnitor al Principatelor Unite ale Valahiei şi Moldovei (24 ianuarie 1859 – 23 februarie 1866), era cunoscut drept aprig duşman al “comerţului cu ocaua mică”.

Despre Tudor Vişan-Miu

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Acest articol a fost publicat în Partea I: Copilăria și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

37 de răspunsuri la Capitolul II: Amintiri din Copilărie

 1. Alex(andra) zice:

  Dar cum s-au cunoscut bunicul Mircea Mitroi si bunica Covaliov?

 2. Alex(andra) zice:

  De ce l-a iubit atat de mult?
  Putea sa-l fi intalnit pe Ispas si sa se fi indragostit de dansul.
  El ar fi ajuns comerciant si i-ar fi adus mere furate din pomul vecinului.

 3. „Ispas […] e foarte haios” -> Ba chiar mai haios este Marin: el patea toate belelele (cadea din copac, se julea la bicicleta, ii cadea grindina-n cap) si spunea glume care-au amuzat-o pe bunica paterna in ’92 incat i-a spus: „Bata-te norocul, ca tare vesel mai esti!”.

  • Alex(andra) zice:

   Chiar ma gandeam la el.Era mai tanar decat Mircea?

  • Alex(andra) zice:

   1)De ce nu s-a indragositit cu patima flacarii de chipul sau vesel si de ochii lui jucausi ce i se miscau ghidus in fundu’ fetei?

   • 1) Cine?
    2) Intelege ca bunica mea s-a nascut si-a trait toata viata ei in mediul urban. Nu ar fi putut sa traiasca cu Ispas, sa faca magiun impreuna, si nici cu Marin, sa creasca grau si sa dea porcului de mancare! Mircea era un barbat impecabil din punct de vedere etic, cu o minte ascutita, o inima de aur si eticheta de gentleman.

  • Alex(andra) zice:

   „S-au cunoscut cu un an inainte de a se casatori. Era o diferenta de 15 ani intre ei. Marin era cu 1-2 ani mai mare decat Mircea, iar Ispas cu 1-2 ani mai mare decat Marin.”->Eram ironica.Dar mi se pare prea exagerata diferenta.Tu te-ai tine de mana c-un bebelus si i-ai spune cuvinte de amor?

   • Perceptia diferentei scade pe masura inaintarii in varsta. Intre doi copii, 15 ani este o diferenta enorma, intre doi adulti, este redusa.

   • Alex(andra) zice:

    „Intre doi copii, 15 ani este o diferenta enorma, intre doi adulti, este redusa.”->Era adolescenta in comparatie cu dansul.Ea era asa de vioaie ,iar el parea prea sobru.
    Relatiile dintre soti ar trebui bazate doar pe prietenie.Eu nu pot fi amica c-un student de la Facultatea Politehnica!

 4. Alex(andra) zice:

  2)Nu te rasti asa la mine.
  a)”Mircea era un barbat impecabil din punct de vedere etic, cu o minte ascutita, o inima de aur si eticheta de gentleman.”->Semana cu Gomez Addams!
  b)”Nu ar fi putut sa traiasca cu Ispas, sa faca magiun impreuna, si nici cu Marin, sa creasca grau si sa dea porcului de mancare!”->Dar Iubirea invinge mereu.De fiecare data diriginta ne spune ca Dragoste nu e atunci cand fata se cearta ca-n telenovele cu baiatu’ pentru ca n-are rochia perfecta.
  c)”Intelege ca bunica mea s-a nascut si-a trait toata viata ei in mediul urban.”->Ce viata scurta!

  • Alex(andra) zice:

   1)Marin,cel cu poantele!

  • 2) Iarta-ma…..
   c) Bunica implineste in iunie 81 de ani si, desi indurerata de moartea sotului, este sanatoasa si asteapta venirea fiului, norei si nepoticai din Australia in Romania, de Craciun.

   • 1) Marin a fost sprijinul alimentar al bunicii mele pe timpul cand Mircea era arestat. A avut o relatie familiala speciala cu bunica mea.

   • Alex(andra) zice:

    c)Ce poveste americana de Craciun.De azi nu mai sarbatoresc nicio sarbatoare cu specific crestin ori religios.

   • Alex(andra) zice:

    „Marin a fost sprijinul alimentar al bunicii mele pe timpul cand Mircea era arestat. A avut o relatie familiala speciala cu bunica mea.”->S-a comportat asemeni unui tata bun cu ea? 😦

   • Alex(andra) zice:

    „nepoticai din Australia”->Asta a fost hilara.De cand Leah poate fi considerata „mica”?
    Tu deja te simti tanar adolescent in cautarea Frumosului.Ce sa mai spunem de dansa?

   • „“nepoticai din Australia”->Asta a fost hilara.De cand Leah poate fi considerata “mica”?” -> Pentru bunica mea, ea este inca mica (n-a mai vazut-o din 1994 si si-o aminteste la 1 – 2 ani, desi stie cum arata in prezent!).

 5. c) Aceasta platforma este una familiala, vorbeste-mi pe celalalt blog despre credintele tale!
  0) Marin nu a fost asemenea unui tata, ci a unui prieten bun (fata de care erau sentimente de apreciere si simpatie, dar nu afectiune erotica).

  • Alex(andra) zice:

   0)E cam incalcita familia ta.Dar cum era Ion?
   Ce fel de omulet rural era?
   Stia sa prinda iepuri ori sa prepare mancare cu specific romanesc?
   Mai important.Era bun la stiinte exacte?

   • 0) S-a nascut la sat dar s-a mutat la Constanta. Nu vana iepuri. A fost tipograf, administrator de stadion si gradinar dupa pensionare (crestea si vindea gladiole si garoafe). Era adventist. Nu stiu cum se descurca cu fizica ori chimia, dar era priceput la algebra si geometrie de stadion!

  • Alex(andra) zice:

   0)Chiar nu eram sarcastica cand am intrebat.Doar ca nu mi-o pot imagina pe bunica ta razand cu hohote si batand prieteneste pe spate pe Marin cel cu poantele!
   Deci,deja am stabilit ce limbaj folosesc pentru rudele tale.
   Mihai Visan-Miu=Mihail(luciferian si blagian)
   Radu Visan-Miu=Taticul (chiar nu e o ironie,dar stiu ca n-ai cum sa-i spui direct „Radule!”)
   Mihaela Visan-Miu=Mamica/Mama-Pamant(seamana prea mult cu Geea si mereu te asculta cand ii povestesti despre mine )
   Ion Visan-Miu=Ion cel Trist
   Eliza Laslo=Eliza(betha)
   Ispas Mitroi=Cel agil
   Marin Mitroi=Cel cu poantele
   Ion Mitroi=Personaj obscur
   Maria Covaliov=Vasilievna ( e rusoaica si imi place numele)
   Evdochia Pavlov=Noul Ev (ceva istoric)

  • Alex(andra) zice:

   0)”Marin nu a fost asemenea unui tata, ci a unui prieten bun (fata de care erau sentimente de apreciere si simpatie, dar nu afectiune erotica).”->Nu-i asa ca cu Marin s-a inteles cel mai bine?

  • Alex(andra) zice:

   „Pentru bunica mea, ea este inca mica (n-a mai vazut-o din 1994 si si-o aminteste la 1 – 2 ani, desi stie cum arata in prezent!).”->Am doua intrebari.
   1)Familia stabilita in Australia (Melbourne) stie sa vorbeasca fluent romana?
   2)In ce relatii se afla tanarul si gingasul Tudor Visan-Miu (Ramona credea ca Mihai e cantaret de muzica populara->Chiar azi am intrebat-o in biblioteca daca se marita cu el!) cu bunica tulceana Covaliov? 😕

   • 1) Dudu si sotia sa, Claudia, au anumite retineri, iar Leah cunoaste un numar limitat de cuvinte (desi a reusit sa scrie o scrisoare integral in limba romana bunicilor ei, fara ajutor).
    2) Eu sunt pastratorul memoriilor, partenerul de discutii, ajutor la bucatarie si la intretinerea curateniei in casa (de la moartea lui Mircea, Granny locuieste impreuna cu noi, dormind intr-o camera a ei).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s