Capitolul I: Cei Patru Fraţi

 Cum a început bunicului meu să-şi povestească viaţa, aşa voi începe şi eu acest capitol: “Povestea vieţii mele?”, a întrebat Mircea, întorcându-se în urmă cu 94 de ani. “Cum să încep?”.

Bunicul meu s-a născut în anul 1916, la mijlocul Primului Război Mondial [1], în luna decembrie, în ziua 29, într-o vineri. “Unde?”, a intuit acesta care vă va fi următoare întrebare. Cred că deja sunteţi cu gândul la România. Dar unde în România? În Muntenia, judeţul Teleorman, comuna Ologi [2], satul Secara [3]. 

Evident, după naştere, Mircea a început să privească în jurul său. Nu cred că este necesar să vă spun că prima persoană pe care a cunoscut-o era mama sa, Alexandra, zică-i-se “Lixandra”. Tatăl său era Radu. Ar putea fi doar o coincidenţă faptul că tatăl bunicului meu împarte acelaşi nume cu propriul meu tată, Radu Vişan.

După un timp, Mircea a conştientizat că are şi alţi membrii de familie: trei fraţi mai mari decât el, pe care i-a iubit şi care l-au iubit foarte mult.

Mai târziu, Mircea a început să observe frumoasa casă a familiei sale din satul Secara. Aceasta avea mai multe camere, şi un pritvor amenajat care arăta o privelişte frumoasă în curtea casei. “Ce să spun?” Curtea era foarte bogată, şi avea mulţi pomi fructiferi – meri, peri, zarzări, corcoduşi mari şi mici, şi alte soiuri de pomi pe care nu ar mai avea rost să-i menţionez.

Dar să nu pierdem firul povestirii. Cum vă spuneam, sau doream să vă spun, după ce a mai crescut, fraţii lui Mircea au început să-l strige în felul următor: “Hai, băiatule! Hai, Mircica! Vino la noi, să ne jucăm împreună!”. Odată cu trecerea timpului, Mircea a învăţat să îşi strige şi el fraţii pe nume ….

Cel mai mare dintre ei era Ispas, căruia i se spunea “Spăsică”, fiind “un băiat cuminte şi ascultător”. Al doilea frate era Marin, căruia mama îi spunea “Minică”, dar ceilalţi îi spuneau pe nume. Al treilea frate era Ion, căruia i se spunea “Ionel”.

Câte poveşti ar putea bunicul meu să-mi spună despre ei! Dar să lăsăm poveşti şi pentru celelalte capitole. Hai să încheiem acest capitol în stilul bunicului: “Şi aşa am crescut împreună cu frăţiorii mei cei dragi”.

 

_______________________

1 = 28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918

2= Dinainte de august 1968, Comuna Crângu se numea “Ologi”, nume provenind de la sătenii cărora turcii le-au tăiat picioarele, zădărnicindu-le încercarea de a ajunge la cetatea Turris.

3= Acum 200 – 250 de ani, satul Secara se numea “Broasca”, această aşezare fiind construită într-o zonă mlăştinoasă abundentă în broaşte, o epidemie de holeră determinând strămutarea bordeelor în apropierea unui deal în care s-a dezvoltat actualul sat, noua denumire venind de la moşierul Secăreanu, filantrop.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)
Acest articol a fost publicat în Partea I: Copilăria și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Capitolul I: Cei Patru Fraţi

  1. Alex(andra) zice:

    Din ce limba provine „Lixandra” si ce semnificatie etimologica are?

  2. Alex(andra) zice:

    „Teodor (“theos” = “Dumnezeu” + “doron” = “dar” -> “cel care ii da daruri lui Dumnezeu”)”->Darul de la Dumnezeu! 😀

  3. Alex(andra) zice:

    Am o intrebare.De ce lui Ispas ii placea sa-si delecteze maseluta cu bauturi alcoolice?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s